In dit overzicht vindt u activiteiten van de DoRe-Gemeente (DR), de Boskapel (BK), de Effata gemeenschap (EF) en het Oecumenisch CityPastoraat (OCP).

Zondags Preekrooster

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

DR Cursus ‘Dwarse Denkers’ 2

15 februari- 10:00 - 12:00

Drie zaterdagmorgens over uitdagende ketters uit het verleden

In de loop van tweeduizend jaar christendom traden er met enige regelmaat mensen op met verrassende gedachten over de verhouding tussen God en mens. Door hun tijdgenoten werden zij niet altijd goed begrepen. Soms had dat tot gevolg dat zij als ketters veroordeeld werden. Maar hun gedachten blijken vaak een verrassende actualiteit te hebben: die ketters uit het verleden hebben ons nog iets te zeggen.
Op drie zaterdagmorgens in het voorjaar van 2020 willen wij ons verdiepen in drie van die dwarse denkers uit de geschiedenis van het christendom. Wij zullen ook enkele teksten van hen lezen en samen bespreken.

In de tweede bijeenkomst maken wij kennis met Meister Eckhart, een middeleeuwse theoloog en mysticus. Eckhart was lid van de orde van de dominicanen en werkte in Frankrijk en Duitsland. Aan het eind van zijn leven werd hij door enkele medebroeders wegens ketterij aangeklaagd bij de aartsbisschop van Keulen, die een inquisitieproces opende. Hij moest voor het pauselijk hof verschijnen, maar overleed in 1328 tijdens het proces. Zo hoefde hij niet meer mee te maken dat een aantal van zijn opvattingen als ketterijen werden veroordeeld, ‘omdat hij meer wilde weten dan nodig was’. Zijn gedachten over de onkenbaarheid van God, ‘het verborgen duister van de eeuwige godheid’, over het voortdurend scheppende van God, over de zelfontlediging en het opgaan van de mens in God, zijn uitdagend en soms verrassend modern. Veel onderzoekers zien overeenkomsten tussen de gedachten van Meister Eckhart en het boeddhisme.

De drie zaterdagen kunnen ook afzonderlijk gevolgd worden.

De bijeenkomsten zijn in de DoRe kerk op zaterdag 25 januari, 15 februari en 14 maart, steeds van 10.00 tot 12.00 uur.

De kosten zijn € 17 per persoon voor drie bijeenkomsten (en € 7 voor één bijeenkomst).
Aanmelden bij Carin Hormann, telefoon 0412-857780; of e-mail: penningmeester@dorenijmegen.nl
Graag de bijbehorende bijdrage vooraf overmaken op rekening NL63 INGB 0000 0146 00 t.n.v. Samenwerkingsverband Do-Re Nijmegen onder vermelding van ‘Cursus Dwarse Denkers’.

Gegevens

Datum:
15 februari
Tijd:
10:00 - 12:00
Evenement Categorie:

Locatie

DoRe kerk
Prof Regoutstraat 23
Nijmegen, 6524 RZ
+ Google Maps
Website:
www.dorenijmegen.nl