In dit overzicht vindt u activiteiten van de DoRe-Gemeente (DR), de Boskapel (BK) en de Effata parochie (EF).

Zondags Preekrooster

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

!! Afgelast !! ZielZin: Het Thomasevangelie

17 oktober 2020- 10:00 - 12:00

HET THOMASEVANGELIE

Drie zaterdagmorgens over een vergeten tekst uit het vroege christendom

Het leerhuis van dit najaar is gewijd aan het Thomasevangelie, een tekst uit het vroege christendom die (helaas) niet in de Bijbel terecht is gekomen. Het Thomasevangelie, voluit ‘De geheime woorden die Jezus de Levende heeft gesproken en die Didymus Judas Thomas heeft opgeschreven’, is in 1945 in de woestijn van Egypte teruggevonden. Het is een verzameling met 114 uitspraken, gelijkenissen en gesprekken die aan Jezus worden toegeschreven. Jezus verschijnt erin als de wijsheidsleraar die mensen kennis aanreikt die tot geestelijk inzicht en daarmee tot verlossing leidt. ‘Als jullie leiders tegen jullie zeggen: Kijk, het koninkrijk is in de hemel, dan zullen de vogels van de hemel er eerder zijn dan jullie. Als ze jullie zeggen: het is in de zee, dan zullen de vissen er eerder zijn dan jullie. Maar het Koninkrijk is binnen in jullie en buiten jullie. Wanneer jullie jezelf kennen, dan zullen jullie gekend worden en jullie zullen weten dat jullie de zonen van de levende Vader zijn.’ Zo luidt een van die spreuken. Zij vertegenwoordigen de opvattingen van een stroming in het christendom die afweek van de ‘grote’ stroom, van dwarse denkers dus. Daarom is het Thomasevangelie niet in de Bijbel opgenomen.

Gedurende drie zaterdagmorgens zal Peter Nissen vertellen over de context en inhoud van het Thomasevangelie. Wij lezen samen een deel van de spreuken en gaan in gesprek over de wijsheid die zij ons mogelijk te bieden hebben. De bijeenkomsten vinden plaats op de zaterdagen 26 september, 17 oktober en 21 november 2020 van 10 tot 12 uur in het DoRe-kerkgebouw.

Aanbevolen wordt om zelf een vertaling van het Thomasevangelie aan te schaffen, bijvoorbeeld Het evangelie van Thomas, vertaald, ingeleid en van aantekeningen voorzien door Riemer Roukema, Zoetermeer: Uitgeverij Meinema, 2005, ISBN 90 211 4065 9, € 14,99 (nog altijd via de boekhandel leverbaar).

Deelname per bijeenkomst € 7,00, voor studenten € 5,00. Vooraf aanmelden is, in verband met de coronamaatregelen, verplicht. Dat kan via het mailadres aanmelding@dorenijmegen.nl. Betaling van de deelnamekosten kan op bankrekening NL63 INGB 0000 0146 00 ten name van Samenwerkingsverband DoRe Nijmegen onder vermelding van cursus Thomasevangelie.

Gegevens

Datum:
17 oktober 2020
Tijd:
10:00 - 12:00
Evenement Categorie:

Organisator

Peter Nissen

Locatie

DoRe kerk
Prof Regoutstraat 23
Nijmegen, 6524 RZ
+ Google Maps
Site:
www.dorenijmegen.nl